HSK kalendar akcija HSK katalog izdanja novosti kontakt
Kazalište
 
Zborska glazba
 
Mali vokalni sastavi
 
Puhački orkestri
 
Suvremeni ples
 
Folklor
 
Pisci amateri
 
Međunarodna kulturna suradnja
 
Natječaji za nove skladbe i obradbe
 
Srodni linkovi
 
   

Gostovanje MJEŠOVITOG PJEVAČKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U SPLITU VOX ANIMAE NA SVJETSKOM ZBORSKOM NATJECANJU U GRAZU U AUSTRIJI OD 10. - 17.7.2011.

  

Kao najuspješniji zbor 43. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova (Novigrad 2010.) - Mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Vox animae“ sudjelovao je na svjetskom zborskom natjecanju World Choir Championships koje se održavalo u Grazu u Austriji od 10. do 17. srpnja 2011. Zbor se natjecao u dvjema kategorijama: sakralna glazba i mladi mješoviti zborovi. U utorak 12. srpnja Vox animae je u crkvi Mariahilferkirche u Grazu izveo natjecateljski repertoar sastavljen od četiriju sakralnih skladbi koje je sedmeročlani stručni žiri (cijenjeni zborski voditelji i pedagozi iz Italije, SAD-a, Njemačke, Indonezije, Austrije, Australije i Latvije) ocijenio vrlo dobrim te nagradio srebrnom medaljom. Dan poslije u koncertnoj dvorani Minoritensaal zbor Sveučilišta u Splitu se natjecao u kategoriji mladih mješovitih zborova te od strane stručnog žirija zaslužio još jednu srebrnu medalju. Ovo zborsko natjecanje u organizaciji međunarodne zborske fondacije Interkultur jedno je od najvažnijih na svijetu, a ove je godine okupilo zborove iz 40 zemalja te više od 10.000 pjevača koji su imali priliku ne samo pokazati rezultate svog predanog rada, već i sudjelovati na brojnim radionicama za pjevače, koje su vodili renomirani glazbeni pedagozi. Vox animae je tako po prvi put odmjerio snage s vrhunskim svjetskim ansamblima, a voditelj Tomislav Veršić je vrlo zadovoljan ostvarenim rezultatima svog zbora s kojim već planira sudjelovanje na državnom natjecanju u listopadu ove godine, kao i na festivalu Europa Cantat koji će se održati u Torinu sljedeće godine.

***

HPD "LIPA" OSIJEK OSVOJILA "ZLATO" I TITULU POBJEDNIKA KATEGORIJE NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU PJEVAČKIH ZBOROVA U BRATISLAVI!  

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek ostvarilo je novi veliki svjetski rezultat na prestižnom 5. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Slovakia Cantat 2011, koje je protekloga vikenda, od 14. do 17. travnja 2011. godine, održano u slovačkoj prijestolnici Bratislavi. Naime, "Lipa" je, ponovno pod ravnanjem "zlatoruke" dirigentice prof. Valerije Fischbach, osvojila Zlatnu diplomu za kvalitetu i titulu pobjednika svoje kategorije (mješoviti odrasli pjevački zborovi), zasluživši pritom za svoju sjajnu izvedbu čak 27,2 boda (od mogućih 30), što je "Lipin" dosadašnji rekord kada su posrijedi svjetska natjecanja! Izniman uspjeh, jedan od najvećih u povijesti "Lipe", postignut je u jakoj konkurenciji 27 izabranih zborova iz 12 zemalja svijeta (Češke, Poljske, Izraela, Rusije, Meksika, Latvije, Finske, Mađarske, Slovenije, Švedske, Slovačke i Hrvatske), čije je nastupe ocjenjivao sedmeročlani stručni žiri, sastavljen od uglednih imena svjetske zborske glazbe iz Poljske, Nizozemske, Češke i Slovačke. Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i sve elemente (intonaciju, čistoću i kvalitetu zvuka i slično), a HPD "Lipa" je u svim segmentima zaslužila jako visoke ocjene. Ovo je pak drugi put (nakon Malte 2007. godine) da je "Lipa", uz najsjajnije odličje za kvalitetu, zaslužila i titulu pobjednika svoje kategorije, koja se smatra i najtežom i najzahtjevnijom u zborskom svijetu. Na natjecanju je ukupno 45 "lipaša" izvelo raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: "Come away, sweet love" Thomasa Greavesa, "Rondo Lapponico" Gunnara Hahna, "Voda zvira" Josipa Štolcera Slavenskog i "Plaudite manibus" Branka Starca. Cjelokupan program u trajanju od otprilike 13 i pol minuta otpjevan je napamet, bez nota, a atraktivna izvedba posljednje skladbe "Plaudite manibus", s koreografijom i pljeskanjem, toliko je oduševila žiri, da je jedan član čak glasno doviknuo i "Bravo!" Rezultat je to napornih četveromjesečnih priprema za natjecanje, a valja naglasiti da je za sjajnu pripremljenost zbora uvelike zaslužna i kodirigentica "Lipe", prof. Ozana Tomić. 

***

Gostovanje Pjevačkog zbora “Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec u Negotinu u Srbiji, 10. i 11.9.2010.

Kao najuspješniji zbor 42. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova (Novigrad 2009.) - Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca nastupio je na  45. MOKRANJČEVIM SVEČANOSTIMA koje su se održale 10. i 11. rujna u Negotinu u Srbiji, rodnom mjestu Stevana Mokranjca. Zbor je nastupio na samom otvaranju kod Mokranjčeve kuće te na natjecanju Zborova iste večeri u Domu kulture u Negotinu.
Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski“ osvojio je 2. nagradu Žirija s osvojenih 92 boda i time ostvario odličan rezultat. Većina zborova izvela je sakralni program, dok je program čakovečkog Zbora bio raznolik - Stevan Mokranjac: Statija III; Thomas Morley: Fyer, Fyer!; Anton Bruckner: Virga Jesse; Emil Cossetto: Čardaš; Josip Slavenski: Voda zvira te Alberto Grau: Kaser Mie La Gaji.
Ovom prigodom se zahvaljujemo Ministarstvu kulture RH koje je osiguralo financijska sredstva za troškove prijevoza našeg najuspješnijeg predstavnika 42. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova.

***

HPD "LIPA" OSIJEK I GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSVOJILI TRI „ZLATA“ NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU PJEVAČKIH ZBOROVA U VENECIJI! 

           HPD "LIPA" OSIJEK I GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSVOJILI TRI „ZLATA“ NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU PJEVAČKIH ZBOROVA U VENECIJI!

             S ponosom Vas obavještavamo da su dva iznimno cijenjena i višestruko nagrađivana osječka pjevačka zbora – Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek i srednjoškolski Mješoviti zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek – postigla nove velike uspjehe, osvojivši čak TRI "ZLATA" u svojim kategorijama na 8. Međunarodnom natjecanju i festivalu pjevačkih zborova Venezia in Musica, koje je od 28. travnja do 2. svibnja održano u Italiji, u Veneciji i obližnjem mjestu  Jesolo Lido (smješteno u venecijanskoj laguni).    

             Ovo veliko međunarodno natjecanje organizirala je Interkulturalna fondacija Musica Mundi, krovna organizacija amaterskih pjevačkih zborova u svijetu. Novi dokaz iznimne kvalitete osječkog, slavonskog i hrvatskog zborskog pjevanja ostvaren je u jakoj konkurenciji izabranih pjevačkih zborova iz čak 14 zemalja svijeta: Austrije, Francuske, Finske, Grčke, Hrvatske, Latvije, Norveške, Kine, Filipina, Rusije, Švedske, Singapura i Slovenije. Peteročlani stručni žiri pak činila su redom ugledna imena svjetske zborske glazbe: predsjednik žirija prof. Aurelio Porfiri (Italija), Oscar Escalada (Argentina), Peter Habermann (Njemačka), John Helgen (SAD) i Fabiana Noro (Italija). 

            "Lipa" je, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, nastupila u dvije kategorije – A 1 (mješoviti pjevački zborovi s obveznom skladbom) i S (sakralna glazba), a oba službena nastupa imala je u četvrtak, 29. travnja, u prelijepoj crkvi Chiesa Sacro Cuore di Gesu u Jesolu Lidu. Za odlične izvedbe – oko 45 "lipaša" izvelo je ukupno sedam skladbi različitih skladatelja i stilskih razdoblja - dobila je zlatne diplome za kvalitetu u obje kategorije, što je "Lipa" postigla prvi put u svojoj 134 godine dugoj povijesti. Valja istaknuti da je to Društvu već sedmo svjetsko "zlato" - Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008. te sada dvije zlatne diplome - čime se, računajući i državna natjecanja amaterskih pjevačkih zborova, ukupan broj "Lipinih" zlatnih diploma, plaketa i medalja popeo već na 15, od 1993. godine na ovamo. Na taj način nastavljen je kontinuitet uspjeha "zlatne generacije" u posljednjih 18 godina, na što su "lipaši" posebno ponosni. 

            Mješoviti zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek pak već posljednjih 12 godina redovito osvaja zlatne plakete i prva mjesta na državnim natjecanjima pa se ove godine odlučio na prvi iskorak na međunarodnu scenu i - odmah postigao još veći uspjeh! Također oko 45 mladih pjevača pod ravnanjem dirigentice mr. sc. Vesne Svaline  predstavilo se sa četiri skladbe u kategoriji G 3 – mješoviti zborovi mladeži. Službeni nastup imali su u petak, 30. travnja, u Palazzo Regionale del Turismo u Jesolu Lidu, a osim zlatne diplome za sjajnu izvedbu ponijeli su i naslov pobjednika kategorije G 3 i poseban pehar. Stoga je zbor imao posebnu čast nastupiti, s još desetak zborova, u subotu, 1. svibnja, na završnoj svečanosti dodjele nagrada u istom prostoru. Tamo su im s tribina glasno pljeskali i klicali "lipaši", ukrašeni šahovnicama te zastavama Hrvatske i Osijeka, uzvrativši tako mlađim osječkim kolegama za jako bodrenje, koje su im pružili nekoliko dana ranije, u srijedu, 28. travnja, u istoj dvorani. Naime, "Lipa" je od organizatora natjecanja dobila posebnu nagradu za jubilarno peto sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima u njihovoj organizaciji, a zahvaljujući tome, uz još četiri izabrana zbora, zapjevali su i na svečanom otvorenju natjecanja u Palazzo Regionale del Turismo. Tako su Osječani na neki način obilježili početak i kraj natjecanja.

            Učinili su to na još jedan način – koncertima izvan službene konkurencije. Mješoviti zbor Glazbene škole Franje Kuhača svoj je koncert imao u četvrtak, 29. travnja, u baroknoj Crkvi San Moise u Veneciji, gdje se predstavio programom sakralne glazbe, a publika ih je nagradila velikim pljeskom. "Lipaši" su pak taj "neobvezni" nastup održali u petak, 30. travnja, na otvorenom, Trgu San Stefano u Veneciji, gdje su u ležernijem izdanju – u prepoznatljivim "LIPA" majicama i trapericama – pod ravnanjem kodirigentice prof. Ozane Tomić - izveli atraktivan program sastavljen od slavonskih skladbi i svojeg pop-rock repertoara iz popularnog "Bum! Tres! LIPA Ples" dijela. Svojim nastupom oduševili su okupljene, kao i članove kineskog zbora Shanghai Pudong Teachers' Choir, s kojima su naizmjence pjevali te se sprijateljili i dogovorili buduću suradnju.                

            Na koncu valja istaknuti da su vodstvo i članovi oba odlična osječka zbora ponosna ne samo osvojenim nagradama, već i jer su pokazali iznimno zajedništvo te još jednom osvjetlali obraz Osijeka i Hrvatske na međunarodnoj sceni. Na pomoći i potpori pak posebice zahvaljujemo Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji te svim sponzorima i donatorima, koji su omogućili ovo "zlatno" putovanje u Veneciju (HPD „Lipa“ Osijek & Glazbena škola Franje Kuhača Osijek).

 ***

   

Bravo za naše na 5. svjetskim zborskim igrama u Austriji!

GRADSKI ZBOR BRODOSPLIT APSOLUTNI POBJEDNIK U GRAZU 2008.

 

Gradski zbor "Brodosplit" ponovno je potvrdio svoj pobjednički renome nastupom na 5. svjetskim zborskim igrama u Grazu u Austriji. 
U natjecateljskom dijelu, u kategoriji komornih muških zborova, u jakoj konkurenciji  GZ "Brodosplit", pod ravnanjem dirigenta Vlade Sunka, uvjerljivo i premoćno osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju te postao apsolutni pobjednik u svojoj kategoriji čime je još jednom nedvojbeno potvrdio svoju iznimnu i visoku kvalitetu. 
Na Svjetskim zbornim igrama sudjelovalo je ukupno 441 zbor iz 93 zemlje svijeta s oko 2 500 izvođača, a natjecali su se u 28 kategorija. 
Uspjeh je na završnoj ceremoniji dodjele priznanja popraćen intoniranjem hrvatske himne i podizanjem hrvatske zastave na stijeg.

*******

 

Slavenskom dva zlata iz Linza

Austrijski grad Linz, od 06. do 10. lipnja 2007., je bio domaćin 1. Internacionalnog Anton Bruckner festivala zborskog pjevanja. U organizaciji krovne institucije svjetskog zborskog pjevanja, Musica Mundi, u Linzu se okupilo 18 vrhunskih pjevačkih zborova, uglavnom iz Europe, te jedan zbor sa Filipina, koji su najbolje pokušali ostvariti u ukupno 10 kategorija. Priliku za osvajanjem što boljeg plasmana, dobio je i čakovečki Mješoviti pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, te je i ovim sudjelovanjem opravdao reputaciju ponajboljeg zbora u Hrvatskoj, ali i van njenih granica. Pjevači Slavenskog iz Linza nose mnoge lijepe uspomene, a ovoga puta za slavlje postoji i razlog više. Po prvi puta, na jednom međunarodnom natjecanju najvišeg ranga, zbor je prijavio sudjelovanje u dvije kategorije te briljirao u obje. Prvog dana natjecanja, Slavenski je nastupio u A1 kategoriji - kategoriji velikih mješovitih zborova sa zadanom kompozicijom. Pošto je samo natjecanje, formirano ove godine, posvećeno velikom austrijskom skladatelju rođenom upravo u Linzu, Antonu Bruckneru ( 1824. - 1896.), zadane su kompozicije morale imati Brucknerov potpis. Slavenski je za tu priliku odabrao skladbu Christus factus est, uz još tri skladbe po slobodnom izboru. Pjevana je Miškinisova Stans autem, Zajcova Deh Pieta i Ipaphonia, domaćeg suvremenog autora, Branka Starca. Iste je večeri, Slavenski, uz još šest zborova nastupio u sakralnom zdanju Svetog Florijana, nadomak Linza. Idućeg dana, u subotu, uslijedilo je natjecanje u sakralnoj kategoriji, gdje je Slavenski uz Brucknerov Locus iste, izveo i Which was the son of..., Arvo Pärta, te Hasslerovu Cantate Domine.
Sve je kategorije ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu: Ralf Eisenbeiss (Njemačka), Konrad Fleischanderl (Austrija) i Roy Wales (Velika Britanija). U obje kategorije Slavenskom je pripalo zlato! Više bodova, pjevači Slavenskog ostvarili su u Sakralnoj kategoriji - 22,72, dok je u kategoriji A1 to zlato slabije za samo nekoliko stotinki - 22,48. Završnog dana natjecanja, Slavenskom je od strane žirija stiglo još jedno veliko priznanje koje se u povijesti odlazaka na natjecanje do sada nije dogodilo. Zbog iznimnog uspjeha tijekom natjecanja, zbor je dobio priliku nastupiti i na Grand Prix završnici u koju prema pravilima ovakvih natjecanja ulaze zborovi prema osobnom odabiru žirija, među kojima i ne moraju biti svi ponajbolji zborovi iz svojih kategorija. Odabrani zborovi izvode još po dvije skladbe prema vlastitom izboru i već nakon samog završetka, odlučuje se o pobjedniku. U Linzu je pobjedu odnio talijanski Muški zbor iz Rude. Treba spomenuti da je u Grand Prix natjecanju, Slavenski izvodio svoju himnu, Voda zvira Slavenskog te je u inozemstvu praizveo skladbu Plaudite manibus, skladatelja Starca. Upravo je ta skladba bila izvrsno prihvaćena od publike i žirija te jedina među Grand Prix natjecateljima zahtjevala i određenu koreografiju. Velike zasluge za ovaj uspjeh, naravno, idu i dirigentici zbora, Senki Bašek Šamec. Nakon samo dvije godine od kada je preuzela rad s pjevačima, Senka Bašek Šamec nanizala je brojne uspjehe, a njen se rad sve više cijeni i u inozemnim zborskim krugovima. Ona je osobno pohvaljena od strane međunarodnog žirija.

******

 

„Lipa“ zlatna i na Malti 

Kao jedan od najboljih amaterskih mješovitih zborova u Hrvatskoj „Lipa“ je na Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Malta International Choir Competition - Festival of Sacred and Secular Music) koje je od 1. do 5. studenoga 2007. godine održano na Malti predstavljala Lijepu našu i svojim nastupom ponovo osvjetlala obraz hrvatskom zborskom pjevanju. Naime, „Lipa“ je osvojila Zlatnu diplomu za kvalitetu i titulu pobjednika «A1» kategorije mješovitih zborova, sjajna dirigentica Valerija Fischbach dobila je posebnu dirigentsku nagradu, a s te tri nagrade osječki zbor postao je najuspješniji na cijelom natjecanju. „Lipa“ je do sada u više navrata na međunarodnim natjecanjima osvajala Zlatne diplome za kvalitetu, no sada je prvi put proglašena i ukupnim pobjednikom svoje kategorije. Izvrstan uspjeh, kakvim se može pohvaliti malo hrvatskih zborova, „Lipa“ je ostvarila u žestokoj konkurenciji «A1» kategorije ostavila zborove iz Finske, Švedske i Švicarske.
„Lipa“ je izvela raznovrstan program, sastavljen prema strogim propozicijama, a činile su ga četiri skladbe hrvatskih i inozemnih autora: „Margarita dai Corai“ Orazija Vecchija, „Abendstandchen“ Johannesa Brahmsa, „Rondo Lapponico“ Gunnara Hahna i „O, pa cupa tanana“ Davora Bobića. Stručni žiri koji je „Lipi“ dodijelio najviše bodova okupio je pet eminentnih svjetskih stručnjaka: dr. Dion Buhagiar (Malta), dr. Vivien Pike (Velika Britanija), mr. Joseph Sammut (Malta), Robert Sund (Švedska) i prof. Boris Tevlin (Rusija). „Lipa“ je najviše bodova dobila za ukupan umjetnički dojam, što dokazuje davno izrečenu sintagmu da je „zbor koji pjeva s dušom“. Posebne zasluge za ostvareno, naravno uz same pjevače, pripadaju dirigentici zbora prof. Valeriji Fischbach i korepetitorici prof. Ozani Tomić, koje su besprijekorno pripremile „lipaše“ tijekom mjeseci i mjeseci napornog uvježbavanja.
Da bi „zlatni put“ ipak bio ostvaren, zaslužno je više tvrtki i ustanova, koje su bile sponzori i donatori. Pritom svakako valja naglasiti da je najviše novca za Maltu izdvojio Grad Osijek, za što je najzaslužnija prof. Mirjana Smoje, predsjednica HPD „Lipa“ i donedavna članica Gradskog poglavarstva za kulturu.
Inače, osim u službenom dijelu nadmetanja na Malti, „lipaši“ su ostavili sjajan dojam i u nizu zanimljivih popratnih programa poput koncerta na otvorenom u glavnoj ulici u Valletti, zasluživši veliki pljesak publike i priznanje organizatora kao „najvećeg osvježenja natjecanja“, trima glazbenim radionicama koje je vodio glasoviti švedski stručnjak Robert Sund, koncertu ceremonije „Singing Together for Peace“ u prekrasnoj St. John's Co-Cathedral u Valletti, te završne svečanosti u Manoel Theatre, najstarijem malteškom kazalištu. Valja reći i da je „Lipina“ solistica Maja Varga bila izabrana otpjevati solo dionicu u pjesmi „Ave Maria“ pred 800-ak posjetitelja u navedenoj Crkvi.
I na koncu, 4. studenoga 2007., „lipaši“ su pjevali misu na hrvatskom i latinskom jeziku u lijepoj crkvi Our Lady of Pompei  Parish Church u mjestu Marsaxlokk.
Na samom proglašenju rezultata Lipaši su pozvani otpjevati neku od skladbi prema vlastitoj želji, pa su se tako pred mnogobrojnom publikom kazališta Manoel predstavili hrvatskom skladbom „Čardaš“ maestra Emila Cossetta. Ponosno noseći zlatni trofej, izrađen od posebne malteške keramike, koji prikazuje stilizirana usta kako pjevaju, „lipaši“ su nakon proglašenja pred svim sudionicima izveli i tradicionalnu slavljeničku hrvatsku „gusjenicu“. Ogroman uspjeh dostojno su proslavili na Big Surprise Farewell Party, koji je, uz večeru, pjesmu i ples, organiziran na
brodu.

 

 

 
   
 

 

 

 

Zlatna "Lipa",Osijek u Pragu, 2005.

MPZ "Josip Štolcer Slavenski" osvojio zlato u Budimpešti!

Jeka Primorja u 
Njemačkoj 2003.