Održan online seminar: KAZALIŠNA UMJETNOST/LUTKARSTVO

Novi u ciklusu online seminara-radionica HSK-a bio je seminar "Kazališna umjetnost – lutkarstvo" koji je pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle uspješno održan od 25. do 27. rujna 2020. Više od 40 polaznika sudjelovalo je u trodnevnom online edukativnom programu uz odlične povratne informacije i zadovoljstvo sadržajem i programom seminara.

Osnovni cilj ovog seminara bio je razvijanje svijesti o lutkarstvu kao autohtonoj umjetnosti, naglašavanjem njegove specifičnosti u odnosu na srodne umjetničke grane, prije svega dramsku umjetnost, analizirati složenost mnogobrojnih odnosa, kao i opravdanost svjesnog odabira u svakom segmentu te osvrnuti se na brojne predrasude koje su se uvriježile u ovom mediju. 

Seminarom su u svakom od navedenih termina održavanja obuhvaćeni svi elementi lutkarstva kao medija te su kroz svaku tematsku jedinicu obrađene sljedeće teme: 

● izbor i prilagodba teksta
● izbor lutaka (tipologija, tehnologija i estetika)
● abeceda animacije specifična za svaki odabrani slučaj, kako pokretom tako i zvukom
● izrada originalnih lutaka
● scenografija, kostimografija i rekvizita prema potrebi
● sugestije za izbor glazbe ili zvučne kulise
● sugestije za režijska rješenja

Osnovu seminara-radionice činila su tri reprezentativna žanra (pjesma, bajka i basna) koji su obrađeni kako bi se stekao uvid u njihove specifičnosti. 

- Seminar je održan u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (25. – 27. 9. 2020.)
- Polaznici su program pratili pasivno uz mogućnost aktivnog (audio/video) uključivanja za pitanja, razgovor i diskusiju.
- Kroz trodnevni program sudionike je vodila umjetnica Kruna Tarle te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Seminar je realiziran uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar je sadržajno obuhvatio: teorijski dio (prezentaciju, izlaganje, demonstraciju) te prikaz praktičnoga rada (brza i jednostavna izrada lutaka)

PROGRAM

1. DAN: petak: 25. 9. 2020.: 18:00 – 20:15
TEMA: PLOŠNE LUTKE 
PREDLOŽAK: "
Tko će s nama u šumicu?"(pjesmica Grigora Viteza)

OPIS: Predložak je pogodan za mlađu djecu, uključujući i djecu vrtićke dobi, prilagodljiv je i dinamičan. Likovi životinja po mjeri zanimanja djeteta, nezahtjevna animacija, no ipak uz svladavanje osnovnih pravila, uvažavanje partnera i grupe, rad na govornom izražavanju, ritmu, prostornim odnosima te poticanje na slobodno likovno izražavanje u više tehnika.
Finalnu formu moguće je izvesti s plošnim lutkama, kao i u tehnici kazališta sjena o kojoj će također biti riječi.
Tematski se sadržaj pjesmice može i znatno proširiti i obogatiti tako da se razigra neograničeno bogatstvo šume sa svim njezinim bićima i pojavama (florom i faunom) te da se sve okruni osviještenim odnosom prema prirodi. Time se postiže jedinstvo umjetničkog i edukativnog principa.
     
2. DAN: subota: 26. 9. 2020.: 10:00 – 12:15
TEMA: ŠTAPNE LUTKE OD PLODOVA
PREDLOŽAK: "Kraljevna na zrnu graška"
(bajka H. C. Andersena)

OPIS: Možda je manje poznato da je „Kartoffeltheter“ ili „Krumpirteatar“ bio popularan žanr u povijesti njemačkog lutkarskog teatra, tako da su se u toj tehnici izvodile i ozbiljnije predstave (doduše tragikomične) jer je efemernost lutaka s glavama od krumpira upućivala na adekvatne sadržaje.
Cilj je suprotstaviti ove potrošne, groteskne i duhovite lutke svoj ozbiljnosti i ukočenosti dvorskog ceremonijala klasične bajke – otuda i izbor predloška.
Sama je izrada lutaka vrlo jednostavna te zato omogućava veliku slobodu u osobnom pristupu. Tako ostaje više vremena da se u fokus stave i drugi, važni elementi lutkarske predstave, koje amateri često zanemaruju, a to je rad na tekstu, govoru lutke, usklađivanju riječi i pokreta, odnosima, mizanscenu, uporabi rekvizite, preciznijoj animaciji, režijskim rješenjima, glazbi


3. DAN: nedjelja: 27. 9. 2020.: 10:00 – 12:15
TEMA: RUČNE LUTKE ZIJEVALICE
PREDLOŽAK:"Bolesni lav"(basna)

OPIS: Ovaj je tip lutaka vrlo popularan na svim nivoima, bez obzira na to radi li se o ljudskim ili životinjskim likovima. Zijevalice imaju izrazito velik potencijal karakterizacije, humora i karikature, korisne su u logopediji i u terapiji općenito. 
Važno je ovladati osnovnom tehnikom pravilnog oblikovanja ovoga tipa lutaka, kao i njihovu oživljavanju, jer su greške, bez obzira na uloženi trud i namjere, u pravilu općeprisutne.
Jednostavna basna, po strukturi plošna i linearna, može se znatno razigrati i obogatiti. Izvrsno će poslužiti da se upozori na bitne elemente o kojima valja voditi računa. To su, prije svega, pravilna izrada lutke-zijevalice, kao i osnovna pravila oživljavanja ovog simpatičnog, ali samo prividno, nezahtjevnog tipa lutaka, što se odnosi već i na samo držanje lutke, kao i na govor i pokret te široku lepezu pantomime.

Voditeljica KRUNA TARLE

O VODITELJICI

Kruna Tarle (Zagreb, 1948), kazališna je i likovna umjetnica multimedije. Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art-radionica, multimedijskih projekata. Prevela s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura. Oblikovala je i vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja. Predstavnica je tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.

Više o Kruni Tarle i bavljenju lutkarstvom možete pogledati u HRT-ovu prilogu "Lutkarica Kruna" klikom OVDJE.