KAZALIŠNI SEMINAR U ŽUPANJI

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Gradskim amaterskim kazalištem Županja organizira Seminar - radionicu za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta i udruga pod nazivom „Tekst-glumac-uloga“, koji će biti održan 27. i 28. listopada 2018. u prostorijama GAK-a, J. J. Strossmayera 51 u Županji (dvorana „Mladost“).

Tradicionalni seminar HSK-a za kazališne amatere i udruge ove se godine održava u kazališnom centru Slavonije - Županji. Posljednji vikend u listopadu polaznici će provesti usavršavajući glumačke vještine uz stručno vodstvo dramskog prvaka Joška Ševe.

Dvodnevni seminar pod vodstvom istaknutog hrvatskog glumca Joška Ševe obuhvatit će niz dramskih vježbi te rad na dramskim predlošcima u cilju usavršavanja glumačkih vještina, odabira teksta i rada na tekstu, improvizacije, vježbe koncentracije i mnoge druge, a u svrhu upoznavanja glumca s tekstom i ulogom koju igra, od dobivanja teksta sve do ulaska u ulogu.

Budući da se seminar-radionica održava u vrijeme održavanja 11. Festivala amaterskog kazališnog stvaralaštva, polaznici seminara imat će priliku u večernjim satima (nakon seminara) uživati u izvrsnim predstavama. Za sudionike seminara ulaz na sve predstave je besplatan.

Kroz dva dana voditelj seminara će upoznati polaznike s principima odabira teksta, sposobnošću improvizacije i koncentracije, a kroz dramske vježbe pokušat će se ostvariti povezanost pojedinca i uloge u predstavi.

Po završetku seminara svim polaznicima bit će dodijeljene potvrde o sudjelovanju na seminaru.

Za seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani. Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu prijavnicu (u prilogu) e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 19. listopada 2018.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz kazališnih udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na seminaru je BESPLATNO.

Za ne-članove (fizičke osobe i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a) kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.

Ne-članovi HSK-a trebaju najkasnije do 19. listopada 2018. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Fotokopiju uplatnice poslati faksom ili e-mailom na gore navedeni broj faksa ili e-mail adresu. Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv amaterskog kazališta ili udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika seminara, a u rubriku svrha doznake: Seminar Tekst-glumac-uloga.

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se njome sufinancira organizacija seminara.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na seminaru-radionici.

Molimo Vas da spomenute informacije i prijavnicu za seminar proslijedite zainteresiranima.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Katarinu Dimšić, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom: 01/4556 879; 095/4556 879.

Joško Ševo rođen je 1959. u Trogiru. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te glumu na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Božidara Violića. Na istoj Akademiji je redoviti profesor i pročelnik na Odsjeku glume. Dramski prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac. U svom pedagoškom radu Ševo iznimnu pozornost posvećuje riječi, govoru, jeziku, rečenici te propituje djela hrvatskih i svjetskih klasika, ali i suvremenih hrvatskih, europskih i američkih autora. Dva puta je odlikovan za izniman doprinos u hrvatskoj kulturi i to 1996. odlukom Predsjednika Republike Ordenom reda Danice i 2008. Medaljom grada Zagreba. Predsjednik je Festivalskog vijeća Festivala glumca u Vinkovcima, dopredsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Odjela za kazalište i film Matice hrvatske.