RADIONICA: PUT U SREDIŠTE KRATKE PRIČE

Kako nastaje kratka priča? Tko je pripovjedač kratke priče? Tematsko-motivski prostor kratke priče. Jezik i pričanje u svakodnevnici. Kako kratku priču pisati – kako je čitati? Može li kratka priča biti: riječ, rečenica? Odgovore pronađite na radionici "Put u središte kratke priče" koja će biti održana 30. 6. i 1. 7. 2018. u velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu pod vodstvom književnika Miroslava Mićanovića. Plan seminara-radionice, teme i upute za prijave možete pronaći u nastavku.

SATNICA - TERMINI ODRŽAVANJA 

       1. DAN:  30. lipnja 2018. (subota): 16:00 – 18:30

 

        2. DAN: 1. srpnja 2018. (nedjelja): 10:30 – 18:00

                            (pauza: 13:30 – 14:30 h)

OPIS I TEME RADIONICE

Radionica "Put u središte kratke priče" pokušaj je da se iz različitih perspektiva sagleda njezina paradoksalna narav: njezina kratkoća i fragmentarnost proizvodi nerijetko začudnost i neobičnost koja je pamtljiva i upečatljiva.
Kako nastaje kratka priča? Tko je pripovjedač kratke priče? Tematsko-motivski prostor kratke priče. Jezik i pričanje u svakodnevnici. Kako kratku priču pisati – kako je čitati? Može li kratka priča biti: riječ, rečenica?
Kratka priča kao pokretan i tranzitni žanr – sve govori o prostoru, o sebi. Kome kratka priča govori? Tko su autori kratke priče? Hrvatska kratka priča?
Radionica je zamišljena u dijaloškoj i spisateljskoj formi. Međusobno čitanje, komentiranje. 
Radionica kao jedan od putova u središte kratke priče…

TEME:
• UVOD – upoznavanje, prepoznavanje i poznavanje
• RIJEČ, REČENICA
• ŠTO JE KRATKA PRIČA?
• TEME I PROSTORI KRATKE PRIČE
• KAKO DOĆI DO KRATKE PRIČE?
• KAKO VREDNOVATI KRATKU PRIČU?
• OPĆE I POSEBNO U KRATKOJ PRIČI
• PRIMJERI – ČITANJA – VJEŽBE
• PITANJA – ODGOVORI
• ČITANJE – NA KOJI NAČIN LITERATURA ISPOMAŽE ČITATELJA I PISCA
• NASLOV PRIČE KAO ZNAK; PRIČA S NASLOVOM I BEZ NASLOVA
• OD PRVE REČENICE DO KRATKE PRIČE
• POANTA
• ATMOSFERA, MAGIJA PISANJA, KREATIVNA MOĆ
• ČITANJE NAPISANOG, VJEŽBE, RASPRAVA

Po završetku seminara svim sudionicima bit će dodijeljene potvrde o sudjelovanju.

PRIJAVE

Za seminar se mogu prijaviti zainteresirani književni stvaratelji. Za prijavu je potrebno poslati ispunjenu PRIJAVNICU (preuzeti na dnu stranice) u HSK faksom na 01/4621 738 ili e-mailom na kazaliste@hrsk.hr najkasnije do 27. lipnja 2018.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz književnih udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na  seminaru je BESPLATNO.
Za ne članove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a)  kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Ne članovi HSK-a trebaju najkasnije do 27. lipnja 2018. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj  upisati OIB uplatitelja).  Fotokopiju uplatnice poslati faksom ili e-mailom na gore navedeni broj faksa ili e-mail adresu. Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti ime i prezime polaznika seminara, a u rubriku svrha doznake: Kotizacija za seminar "Put u središte kratke priče".
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se njome sufinancira realizacija seminara.

U slučaju iznimno velikog odaziva, organizator zadržava pravo zatvoriti prijave nakon popunjenja kvote sudionika te reducirati broj predstavnika po udruzi (ukoliko se iz jedne udruge prijavi velik broj sudionika), u cilju uspješnog i kvalitetnog rada na seminaru-radionici.

Za sve dodatne informacije o seminaru-radionici, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom: 01/4556 879; 095/4556 879.


O VODITELJU

Miroslav Mićanović (Brčko, 15. kolovoza 1960.), književnik
Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje pjesme, priče, kritike i eseje. Tekstovi su mu uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio s B. Čegecom pregled hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih "Strast razlike, tamni zvuk praznine" (Quorum, Zagreb, 1995). Autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa (Zagreb, 2006), prevedena i objavljena na engleskom i mađarskom jeziku. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Sudionik hrvatskih i europskih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum i biblioteka u izdavačkom poduzeću Naklada MD. Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Objavio: Grad dobrih ljudi, poezija, Zagreb, 1984. (d:p:k:m: elektroničko izdanje, 2005); J. Matanović, V. Bogišić, K. Bagić, M. Mićanović, Četiri dimenzije sumnje, knjiga kritičkih tekstova, Zagreb, 1988; Zid i fotografije kraja, poezija, Rijeka, 1989. (d:p:k:m: elektroničko izdanje, 2008); More i prašina, Zagreb, grafičko-pjesnička mapa (s V. Zelenko), 1991; Zib, poezija, Zagreb, 1998., 2001. ; B. Čegec, I. Prtenjača, M. Mićanović, Nitko ne govori hrvatski / Personne ne parle croate, izbor iz poezije, Zagreb, 2002., 2003.; Trajekt, proza, Zagreb, 2004. (Prom, Katowice, 2011); B. Čegec, S. Karuza, M. Mićanović, Tri krokodila, proza, Zagreb, 2005; Zapadni kolodvor, proza, Zagreb, 2006; Jednosmjerna ulica, proza, Zagreb, 2010; Tisoč majhnih sonc narazbitem steklu, izbor iz poezije, Ljubljana, 2011; Dani, proza/poezija, Zagreb, 2011. Vrt s 1001 žaruljom, proza, Zagreb, 2012.; Jedini posao, poezija, Zagreb, 2013.: Soba Jacka Nicholsona, proza, Zagreb, 2016.; Obrt za pranje perja, poezija , Zagreb, 2018.