PRIJAVITE SE NA 1. HSK ONLINE KAZALIŠNI SEMINAR

Pozivamo vas na prvi HSK kazališni online seminar-radionicu za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališnih skupina na temu "Od teksta do emocije na sceni – razvijanje glumačkih tehnika i vještina". Seminar će biti održan od 5. do 8. lipnja 2020., a dio je ciklusa online webinara i radionica Hrvatskog sabora kulture. U nastavku pročitajte plan i način realizacije kazališnog online seminara koji će biti realiziran uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH  te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

Osnovni cilj ovog seminara jest polaznike usmjeriti ka razvijanju glumačkih vještina i pomoći im u što boljem uprizorenju uloga. Počevši od pristupa i rada na zadanom tekstu i likovima, polaznici pod stručnim vodstvom redatelja i glumca Jasmina Novljakovića upoznaju i usavršavaju glumačke tehnike 

- Seminar je koncipiran kao kazališna radionica koja će biti održana u 4 dijela tj. tijekom 4 dana (5. – 8. 6. 2020.)
- Polaznici seminara na seminaru sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije)
- Seminar-radionica ima 2 osnovna dijela: teorijski i praktični
- Kroz četverodnevni program sudionike će voditi doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno upoznavanje te predavanje voditelja, analizu dramskog lika, rad na odabranim dramskim tekstovima uz primjenu stečenih znanja, praktične savjete vezane uz brojne nedoumice i probleme koji se nameću tijekom rada na predstavi, diskusiju i konzultacije – pitanja i odgovori, a program će biti popraćen i prigodnim video materijalima.
- Po završetku online seminara svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.


PROGRAM

1. DAN: petak: 5. 6. 2020.: 18:00 – 20:30
● UVOD
- Upoznavanje sudionika i voditelja te načina realizacije seminara
● ODABIR DRAMSKOG TEKSTA
- Očekivanja glumaca, gledatelja, ansambla – koliko iskustvo i mogućnosti članova ansambla utječu na odabir teksta
● OSNOVE ANALIZE TEKSTA
Osnovna ideja predstave, suvremenost teksta i predstave, funkcija uloge
● DRAMSKI SUKOB
● DRAMSKI LIK
● PITANJA I ODGOVORI

2. DAN: subota: 6. 6. 2020.: 18:00 – 20:30 
● ANALIZA DRAMSKOG LIKA
● GLUMAČKI ALATI PREMA STANISLAVSKOM
- Radnja, Kad bi…, Date okolnosti, Mašta, Emocionalno pamćenje
● PITANJA I ODGOVORI

3. DAN: nedjelja: 7. 6. 2020.: 18:00 – 20:30 
● RAD NA ODABRANIM TEKSTOVIMA AKTIVNIH SUDIONIKA UZ PRIMJENU STEČENIH ZNANJA

4. DAN: ponedjeljak: 8. 6. 2020.: 18:00 – 20:30 
● PRAKTIČNI SAVJETI VEZANI UZ:
- memoriranje teksta
- dikciju
- tremu
- scenski pokret
- scenografiju i kostimografiju
- sve ostale probleme na koje nailazimo u radu na predstavi
● KONZULTACIJE, DISKUSIJA
● ZAKLJUČAK, ZAVRŠNO SLOVO

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani.
Zainteresirani se na seminar prilikom prijave prijavljuju kao AKTIVNI ili PASIVNI sudionici.
PASIVNI SUDIONICI (neograničen broj) prate seminar, ali se u program seminara ne uključuju s odabranim dramskim tekstom (ulomkom/scenom). Pasivni sudionici prate seminar uživo te stječu nova znanja na temelju rada na odabranim tekstovima aktivnih sudionika. U program se mogu uključiti postavljanjem pitanja uživo ili slanjem pitanja u pisanom obliku na koja će voditelj također rado odgovoriti uživo.
● AKTIVNI SUDIONICI (maksimalno 7 sudionika) uključuju se u program seminara-radionice (audio/video uključivanje) aktivnim sudjelovanjem kroz rad na odabranom dramskom tekstu (ulomku/sceni) pod vodstvom voditelja doc. art. Jasmina Novljakovića. Svi sudionici koji žele aktivno sudjelovati dužni su uz prijavu dostaviti odabir dramskog teksta (ulomak/scena) na kojem su radili ili su u procesu rada (može i ne mora biti vlastiti dramski tekst) kako bi na konkretnim primjerima upoznali kako primijeniti metode koje će biti obrađene na seminaru.
U slučaju velikog broja prijavljenih aktivnih sudionika i dostavljenih dramskih tekstova (ulomaka/scena), voditelj će odabrati do 7 radova – 7 aktivnih sudionika koji će se u program radionice uključiti glasom i videom te s voditeljem raditi na dramskom tekstu.
Polaznici koji žele aktivno sudjelovati trebaju najkasnije do 30. svibnja 2020. dostaviti dramske tekstove na e-mail: kazaliste@hrsk.hr 

Svi sudionici (aktivni i pasivni) na seminar se prijavljuju putem prijavnog obrasca - "webinar registration" klikom na poveznicu: https://bit.ly/3bKqnTp najkasnije do 3. lipnja 2020. 
* Bez obzira na datum predaje prijavnog obrasca, AKTIVNI SUDIONICI trebaju svoj dramski tekst (ulomak/scenu) poslati najkasnije do 30. 5. 2020. na e-mail:
kazaliste@hrsk.hr 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će "Potvrdu registracije" sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru-radionici.
Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu:  https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line seminara. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka održavanja seminara (5. 6.: 17:00-18:00 h) pozivom na broj 099/4556879 (dr. sc. Dražen Jelavić); 095/4556879 (Martina Brumen).

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz kazališnih udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na  radionici je BESPLATNO.
Za nečlanove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a)  kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 3. lipnja 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj  upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge) te ime i prezime polaznika radionice (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online kazališni seminar 2020.
*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

doc. art. Jasmin Novljaković

Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2. prosinca 1963. godine u Sisku. Docent je na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje glumu. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište DASKA iz Siska, jedno od najznačajnijih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D-u, Kazalištu Vitovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kojem pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006.-2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika.