OTVORENE PRIJAVE ZA 60. FHKA

Hrvatski sabor kulture objavljuje POZIV za jubilarni 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera (60. FHKA) koji će biti održan u Vodicama, od 22. do 24. svibnja te od 29. do 31. svibnja 2020. godine. Ovim putem pozivamo zainteresirana amaterska kazališta i kazališne udruge/sekcije da prijave svoje predstave i putem selekcija izbore sudjelovanje na Festivalu. Upute za prijavu pronađite u nastavku.


Festival hrvatskih kazališnih amatera je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća Festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

PRAVILA Festivala hrvatskih kazališnih amatera i PRIJAVNICA dostupni su za preuzimanje na dnu stranice.

Rok za slanje prijava: 31. 01. 2020.
Rok za održavanje selekcija: 19. 4. 2020.

NAČIN PRIJAVE

Zainteresirane kazališne udruge/sekcije i amaterska kazališta koje djeluju u županiji gdje postoji i djeluje županijska zajednica KUU ispunjenu prijavnicu trebaju dostaviti Hrvatskom saboru kulture (na adresu: Ulica kralja Zvonimira 17, 10000 Zagreb, s naznakom: Prijava za 60. FHKA) i svojoj županijskoj zajednici najkasnije do 31. siječnja 2020. godine.

Molimo županijske zajednice KUU da što prije upoznaju svoje kazališne družine/sekcije s rokom prijave i dostave im Poziv i prijavnicu, kako bi pravovremeno – do 31. siječnja 2020. – poslali prijavnicu Hrvatskom saboru kulture i svojoj županijskoj zajednici. Amaterska kazališta i kazališne družine/sekcije, koje djeluju u županiji gdje ne postoji ili ne djeluje zajednica KUU, ispunjenu prijavnicu (uz potvrdu o plaćenoj članarini za 2020. g.) šalju isključivo u Hrvatski sabor kulture, također najkasnije do 31. siječnja 2020.
Sve kazališne družine/sekcije i amaterska kazališta koje nisu članovi HSK-a, trebaju se prije prijave i sudjelovanja na selekcijskim županijskim smotrama ili pojedinačnim selektiranjima učlaniti u HSK. Upute za učlanjenje dostupne su na ovoj web stranici - izbornik: O nama.

ODABIR PREDSTAVA I FESTIVALSKI PROGRAM

Sve prijavljene amaterske kazališne skupine sudjeluju na županijskim smotrama ili selekcijama na kojima izbornici Festivala vrednuju prijavljene predstave i odabiru najbolje za nastup u programu jubilarnog 60. FESTIVALA HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA.

Svakoga dana Festivala održavat će se okrugli stolovi sa članovima Prosudbenog povjerenstva koji će komentirati odigrane predstave i razgovarati sa sudionicima.

Tročlano Povjerenstvo gledat će sve predstave Festivala i odlučiti o festivalskim nagradama u 9 kategorija koje će biti dodijeljene u festivalskoj završnici u Vodicama, 31. 5. 2020.

Prijavite svoje predstave i izborite sudjelovanje na slavljeničkom Festivalu na vodičkim daskama.

Scena Sisak: MACBETHOVI, 59. FHKA

FESTIVALSKE NAGRADE

Sukladno Članku 9. Pravila FHKA, odlukom Prosudbenog povjerenstva na FHKA-u se dodjeljuju sljedeće nagrade:
 - Nagrada za najbolju predstavu FHKA
 - Nagrada za najbolju režiju
 - Nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu
 - Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu
 - Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu
 - Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu
 - Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu
 - Nagrada za njegovanje kulturne baštine
 - Nagrada za inventivnost
Odlukom Prosudbenog povjerenstva mogu se dodijeliti posebna priznanja ili pohvale i za određena postignuća koja nisu obuhvaćena gore spomenutim nagradama.
Svim kazališnim skupinama također se dodjeljuju Priznanja HSK-a o sudjelovanju na Festivalu.

Kako nam je bilo na prošlogodišnjem 59. FHKA-u pročitajte OVDJE.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Martinu Brumen, stručnu suradnicu za kazališnu, književnu i likovnu kulturu u HSK-u, na broj 095/4556879 ili 01/4556879, te putem e-maila na: kazaliste@hrsk.hr

Vesela atmosfera na dodjeli nagrada 59. FHKA
Nagrada za najbolju predstavu 2019.