U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, održan je 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se i ove godine održavao u dva grada i u dvije kategorije. Folklorni ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora nastupili su 15. 10. 2016. u Centru za kulturu Čakovec, a izvorne folklorne skupine predstavile su se 12. 11. 2016. u dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici. U realizaciji Susreta neizostavni doprinos dali su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica KUU Koprivničko-križevačke županije, suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, KUD "Kaštel" Pribislavec i FA "Koprivnica" te pokrovitelji Međimurska županija, Koprivničko-križevačka županija, Grad Čakovec i Grad Koprivnica. Podravka d.d. bila je donator u vidu poklon paketa nagrađenim skupinama dok su sponzori bili Carlsberg Croatia d.o.o. , Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec.

Na Susretu je nastupilo oko 1000  folkloraša unutar 22 ansambala iz Hrvatske te 2 gostujuća iz Bosne i Hercegovine i Slovenije u sklopu uspješne međunarodne suradnje koju Hrvatski sabor kulture ima s Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Susret je u dva grada pratilo približno 500 posjetitelja. Nastavljena je i suradnja s Festivalom dječjeg folklora Hrvatske koji se tradicionalno odvija u Kutini, tako što su najuspješnije dječje folklorne skupine u obje kategorije (od 3-10 i od 10-14 godina), KUU "Zasadbreg" i Dječja grupa FA "Koprivnica", nastupili na otvorenju Susreta u Čakovcu i Koprivnici.

Susret je u cijelosti pratilo tročlano stručno povjerenstvo, u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Ivica Ivanković, prof. i BrankoIvankoviću Čakovcu, te Tomislav Habulin, mag. mus. umjesto Branka Ivankovića u Koprivnici. Prema ocjeni stručnog povjerenstva dodijeljene su Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture u obje kategorije. Nagrade u kategoriji koreografiranog folklora osvojili su redom: KUD "Sv. Juraj", Draganić, KUD "Nova zora" Donja Lomnica i KUD "Dika" Slatina. Nagrade u kategoriji izvornog folklora osvojili su: Viteška udruga "Kumpanjija", Pupnat (Dubrovačko-neretvanska županija), KUD "Kraljica Katarina", Donji Lapac (Ličko-senjska županija) i KUD "Kukljica" iz Kukljice (Zadarska županija).

 

Program 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina oblikovan je u skladu s Pravilima Susreta prema kojima su ansambli u kategoriji koreografiranog folklora dužni izvesti po dvije koreografije; jednu izvedenu na županijskoj smotri i drugu iz kraja iz kojeg dolaze, a skupine u kategoriji izvornog folklora jednu točku s kojom su se predstavili na županijskoj smotri. Tako je ove godine bogati program Susreta bio sačinjen od ukupno 34 točke i odvio se tijekom dva dana u dva grada.

Programsku knjižicu možete prolistati na linku: https://issuu.com/ples/docs/hsk_2016_folklor_knjizica_tisak

 

Manifestaciju su medijski popratili SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec, VTV - varaždinska televizija, Radio Koprivnica, Drava info., Radio Glas Podravine, Podravski list, Glas Podravine E-podravina i Kajje.in. Susret je najavljen u prigodnim emisijama na Radiju 1, Radio Koprivnici, Hrvatskom katoličkom radiju i Radiju Sljeme. Voditeljica Susreta i u Čakovcu i u Koprivnici bila je Aleksandra Ličanin. Foto i video materijale izradila je Anita Nadj. Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, dok se fotografije i video zapisi mogu pregledati i preuzeti na službenom youtube kanalu Hrvatskog sabora kulture i facebook profilu. Autorica promotivnih i programskih materijala Susreta bila je Tina Bauer iz Bauer studija.