U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, 17. i 18. lipnja 2017. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je 28. susret hrvatskih plesnih ansambala. 

Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 250 mladih plesača unutar 16 plesnih skupina iz Hrvatske te 3 gostujuće iz Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Susret se po treći puta održavao u Velikoj Gorici u sklopu manifestacije Velikogoričke večeri, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Grad Velika Gorica, TZ Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija. Susret je medijski pratio City Radio, a sponzor u vidu poklon bona za najuspješniju skupinu bio je Obrt za proizvodnju "Svjetlost u krpici" vl. Milene Jurmić iz Zagreba.

 

Nastupom gostujućih plesnih skupina iz Slovenije, Mađarske i po prvi puta Bosne i Hercegovine nastavljena je važna međunarodna suradnja Hrvatskog sabora kulture na plesnom planu. Novost od ove godine je i programska suradnja s Plesnim klubom Megablast na način da je program 28. Susreta nakon izvedbi u dvorani nastavljen u obližnjem Parku dr. Franje Tuđmana i 1. #Share-aj pokret plesnim festivalom.

U programu je ukupno prikazana 31 koreografija. Rezultat je to raspisanog Natječaja, a odabir grupa te stručno i umjetničko planiranje i oblikovanje programa, izvršila je predsjednica Stručnog savjeta za ples pri HSK, gđa. Vlasta Kaurić. Važno je napomenuti da su jedino predstavnici Karlovačke županije (Baletni studio GK "Zorin dom", Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo "Studio 23" i po prvi puta Plesni klub "st.Art") izabrani na 23. susretu plesnih ansambala Karlovačke županije koji se 24.4.2016. održao u Karlovcu. Selektorica je bila članica stručnog povjerenstva Susreta Ida Jolić.

Tročlano stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu Vlasta Kaurić, Ida Jolić i Tihomir Kološić. Zadaća im je bila pratiti program Susreta, stručno i umjetnički vrednovati izvedbe, održati okrugli stol s voditeljima ansambala, napisati stručno izvješće, predložiti ansamble za moguća gostovanja i dodijeliti Nagrade Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju, izvedbu i kostim. Rezultat njihovog rada je sljedeći:

 

Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju dobio je ovogodišnji debitant, Plesni klub "st. Art" Karlovac za koreografiju Tribes of the Sioux. Nagrada za najbolju izvedbu otišla je u Požegu Umjetničkoj organizaciji Plesnoj radionici Ilijane Lončar za koreografiju Licem u lice, dok je Plesna udruga "Gesta" iz Zadra dobila Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim. Za nastup na Razglednici 7 Hrvatskog sabora kulture odabran je Plesni klub "st. Art" iz Karlovca. Za nastup / ili gostovanje u inozemstvu preporučuju se nagrađene skupine. 

Programsku knjižicu možete prelistati na: