Preporuke za održavanje kulturnih i umjetničkih izvedbi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 25. rujna 2020. četvrtu verziju Preporuka za spreječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

Opširnije...

Održan vokalni online seminar s Tamarom Štricki Seg

Online folklorne seminare nastavili smo s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijsko pjevanje Bunjevaca iz Subotice i okolice“ je  online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima i svima onima koji prezentiraju tradiciju Bunjevaca. Ovim programom Hrvatski sabor kulture se uključio u obilježavanje Dana europske baštine i promoviranje višegodišnje suradnje s HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta na projektu Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Voditeljica seminara bila je etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg, a online seminar se putem ZOOM aplikacije održao od 1. do 4. 9. 2020. Seminar je okupio 21 polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Srbije.

Opširnije...

Pozivamo vas na 2. online likovnu radionicu

Nakon uspješno održane 1. online likovne radionice te iskazanog interesa zadovoljnih sudionika, Hrvatski sabor kulture pripremio je u suradnji s akademskom slikaricom Olenom Sokolovskom novu online likovnu radionicu. Ovoga puta „Slikamo uljem“, a radionica će biti održana 9. i 12. listopada 2020. U nastavku pročitajte plan i način realizacije radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Opširnije...

Prijedlog HSK-a Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Dana 18. rujna 2020. godine Hrvatski sabor kulture uputio je prijedlog Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sljedećeg sadržaja:

Opširnije...

POZIVAMO VAS NA 1. LIKOVNI ONLINE SUSRET I IZLOŽBU

U izazovnoj 2020. godini i specifičnoj epidemiološkoj situaciji, Susret likovnih stvaralaca bit će po prvi puta, u svom 36. izdanju, održan ONLINE uz prikaz online izložbe radova odabranih na ovogodišnjem likovnom natječaju HSK-a. Pozivamo vas da 3. 10. 2020. iz sigurnosti svojih domova uživate u programu online Susreta i prikazu izložbe uz program uživo u kojem će biti proglašeni ovogodišnji dobitnici priznanja i nagrada HSK-a uz javljanja i razgovore sa članovima Povjerenstva i dobitnicima nagrada. Više pročitajte u nastavku.

Opširnije...

Pravila 27. Susreta tamburaških orkestara i sastava

Na 14. sjednici Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture održanoj 20. prosinca 2019. godine usvojena su Pravila 27. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će biti održan u Dugom Selu, 14. (orkestri) i 15. (sastavi) studenoga 2020. godine.

Usvojene su izmjene Pravila koje se tiču selekcije za 27. Susret na način: 

Sudionici će biti odabrani sa županijskih smotri (ukoliko budu održane), a ansambli iz županija u kojima smotre neće biti održane bit će odabrani za Susret na temelju video snimaka prijavljenih programa (šalju se poveznicom).

 

Opširnije...

Novi online seminar: KAZALIŠNA UMJETNOST/LUTKARSTVO

Nastavljamo s kontinuiranim online edukativnim programima organizacijom novih online seminara-radionica. Ovoga puta pozivamo vas na online seminar-radionicu pod nazivom "Kazališna umjetnost – lutkarstvo" koji će pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle biti održan od 25. do 27. rujna 2020. U nastavku pročitajte plan i način realizacije te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.  Prijave su otvorene za sve zainteresirane.


Opširnije...

ODRŽAN NINJABILITY – PRECIZNOST, PROPRIOCEPCIJA I TIŠINA

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH nastavio je s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta tema je bila „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“. Riječ „ninja“ izvedena je iz znakova japanskog pisma „nin“ i „ja“.  Riječ „Nin“ izvorno znači „ustrajati“, no tijekom vremena dobila je i druga značenja poput „sakriti“ i „kretati se neprimjetno“. Nadalje, „ja“ u japanskom je i forma riječi „sha“ što bi značilo „osoba“. Ova radionica posvećena je svjesnosti o vlastitom tijelu i okolini te situacijama kojima se izlažemo. Kroz nečujno kretanje i suspenziju pri udaru/doskoku uistinu brinemo o zdravlju naših zglobova, vezivnog tkiva, mišića i kože.

Online seminar je bio namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima, a okupio je 8 sudionica iz Zagreba, Šibenika i Čakovca.

Opširnije...

Video snimke za prijavu na manifestacije HSK-a

Poštovani,
kako su neke udruge započele s radom na izradi skupih video snimki za prijavu svojih izvedbi na manifestacije u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, ovim pojašnjenjem želimo dodatno istaknuti da video snimke mogu biti izrađene kvalitetnijim pametnim telefonom koji zasigurno posjeduju neki od članova amaterskih udruga.

Opširnije...

Upute posjetiteljima ureda HSK-a

Opširnije...